Prehrana v otroškem obdobju je zelo pomembna, saj se takrat telo razvija in se oblikujejo prehranske navade otrok. Naš cilj v vrtcu je razviti zdrave prehranske navade, ki jih bo otrok razvijal skozi vse življenje, zadostiti zadosten vnos hranilnih snovi, s čimer se pokrivajo energetske in fiziološke potrebe otroka. Prehrana, ki jo zagotavljamo v vrtcu, mora biti uravnotežena, varovalna, varna, kakovostna in zdrava. Pri tem so nam v pomoč veljavni dokumenti s področja prehrane. Zdrave prehranjevalne navade pri otroku oblikujemo s skupnim načrtovanjem prehrane, s skupnim uživanjem jedi, potrebno je skrbeti za prijetno vzdušje pri prehranjevanju ter otroka spodbujati k temu, naj hrano poskusi kljub temu, da je še ne pozna. Otrok pri prehranjevanju velikokrat posnema odrasle, zato moramo biti na omenjene dejavnike, ki vplivajo na odnos do hrane pri otrocih, posebno pozorni.

PRINAŠANJE HRANE V VRTEC

Z namenom, da se ne bi širile nalezljive bolezni ter da otroci ne bi zaužili morebitnih alergenih snovi (alergiki), v vrtec ni dovoljeno prinašanje hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk je postal že tradicija vsak tretji petek v novembru na dan slovenske hrane. Že nekaj let zapored otroci tako za zajtrk dobijo kruh, maslo, med, mleko in jabolka slovenske pridelave. Namen dogodka je spodbujanje zdravega načina prehranjevanja ter uživanje lokalne domače pridelane hrane.

Več o tradicionalnem slovenskem zajtrku na: http://tradicionalni-zajtrk.si/

tradicionalni-slo-zajtrk

 

  • Uredbo o označevanju živil si lahko snamete tukaj.
  • Opise bolezni si lahko snamete tukaj.
  • Označevanje alergenov v živilih lahko snamete tukaj.

 

To Top